Anorexia is een ernstige psychische ziekte met een grote lichamelijke en emotionele impact op jou, je familie en vrienden. Het herkennen van anorexia is belangrijk, maar niet altijd makkelijk. Als je anorexia hebt, probeer je dit vaak te verhullen of te ontkennen. Je schaamt je of denkt dat anderen jou niet begrijpen, terwijl het juist zo belangrijk is om hulp en steun te krijgen.

De belangrijkste symptomen van anorexia:

 1. Eten en gewicht zijn een obsessie voor je. Je staat regelmatig op de weegschaal, telt calorieën en houdt nauwkeurig bij wat je eet.
 2. Je eet veel minder dan je nodig hebt en/of beweegt overdreven veel met als doel gewichtsverlies. Vaak ben je daardoor erg mager.
 3. Je hebt extreme angst om dik te worden of aan te komen.
 4. Je lichaamsbeeld is verstoord. Je vindt jezelf veel te zwaar, terwijl je eigenlijk te licht bent.
 5. Andere signalen en kenmerken van anorexia
 6. Je verzint smoesjes om niet te hoeven eten of gaat na het eten direct naar het toilet
 7. Je ontwikkelt bepaalde rituelen, zoals het eten op je bord in hele kleine stukjes snijden of je eet het voedsel in een bepaalde volgorde op
 8. Je bent sneller moe en duizelig
 9. Er ontstaat een donsachtige beharing op je lichaam
 10. Je hoofdhaar wordt dunner
 11. Je huid wordt droger
 12. Als vrouw kan je menstruatie stoppen. Als meisje komt de menstruatie soms niet op gang.

Het is belangrijk om anorexia niet met diëten te verwarren. Anorexia gaat over meer dan eten en gewicht. Er ligt vaak een diepliggender probleem ten grondslag aan je eetstoornis. Lees hier meer over bij oorzaken

Bron Lentis