Eetstoornis 2017-10-28T15:12:07+00:00

Bang om te eten of bang om aan te komen, ook al heb je best wel erge trek? Of kan je juist niet stoppen met eten of snoepen en heb je soms zo veel spijt dat je dan wilt overgeven? Iedereen laat wel eens eten staan wat ie niet lekker vindt of niet kent en eet juist wel eens veel te veel van zijn of haar lievelingseten maar als dit te vaak gebeurt heb je misschien last van een eetstoornis. Ook jonge kinderen kunnen een eetstoornis hebben als ze eten écht niet lekker vinden of gewoon helemaal niks wíllen eten.

Wat is een Eetstoornis?

Eten is iets wat we allemaal elke dag doen en ook nodig hebben. Het is ook heel normaal dat je ontbijt, lunch en avondeten eet. Het is zo normaal dat je er eigenlijk bijna niet over nadenkt. Wanneer je een eetstoornis hebt, is dit anders. Je bent dan de hele dag bezig met wat je moet eten, hoe laat je moet eten en hoeveel je moet (of mag) eten. Doordat je de hele dag bezig bent met denken aan eten, kan het zijn dat je minder contact hebt met je vriendjes en vriendinnetjes. Bezig zijn met eten, kan op verschillende manieren, er zijn namelijk verschillende soorten eetstoornissen.

Eetstoornissen die het meest voorkomen:

Hoe ontstaat een eetstoornis?

Het is eigenlijk niet bekend hoe een eetstoornis kan ontstaan. Er zijn wel een paar dingen waardoor de kans groter is dan bij andere kinderen dat je een eetstoornis krijgt. Bijvoorbeeld: als iemand in je familie een eetstoornis heeft, wanneer je gepest wordt of wanneer je onzeker bent, is de kans groter dat je een eetstoornis krijgt.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 3 op de 1000 kinderen in Nederland hebben last van anorexia nervosa. Een eetstoornis niet anders omschreven komt het meeste voor maar daarvan weten we niet precies hoe vaak. Boulimia nervosa en de eetbuistoornis komen bijna niet voor bij kinderen jonger dan 16 jaar.