Waar kun je terecht? 2017-10-29T16:22:28+00:00

Heb je het vermoeden dat je een eetstoornis hebt? Of vermoed je dat iemand in je omgeving met een eetstoornis kampt? Praat er over met iemand die je vertrouwt en zoek naar deskundige hulp. Ga altijd eerst naar je huisarts. Die kan jij doorverwijzen naar één van de hulpinstanties. Kijk goed of dat ook een instantie is die bij jou past.

De klik met een hulpverlener is erg belangrijk. Je moet proberen vertrouwen te krijgen in jouw therapeut(e) en als dat niet lukt, zal dat jouw therapie in de weg kunnen staan. Natuurlijk is het wel heel normaal dat je even aan elkaar moeten wennen. Geef bij twijfel je therapie dus wel even de kans. Soms kan hij/zij heel erg meevallen. Vaak  heb je in klinieken meerdere therapeuten, met de één heb je meer als met de andere therapeut. Dat is heel normaal. Meestal krijg je daar één of meerdere mentoren aangewezen. Zij zijn verantwoordelijk voor jouw behandelplan. Probeer ze te vertrouwen en goed aan te geven wat je voelt en wat je denkt. Dat zal je echt verder helpen in je behandeling.

Vaak kom je in eerste instantie bij een GGZ terecht. Zij hebben ervaring op vele vlakken en kunnen jou al op weg helpen. Maar als dat niet lukt kunnen ze jou doorverwijzen naar een kliniek in de buurt, of desnoods elders in Nederland.

Helaas zijn er wel vaak lange wachtlijsten. Houd daar rekening mee. Eventueel kan je de gemeente inschakelen voor hulp. Zij hebben vaak wijkteams en kunnen jou verder op weg helpen en bemiddelen tussen de zorginstanties.

Als je in het begin staat van je behandeling, maar ook gedurende je behandeling kan het fijn zijn om veel te lezen over eetstoornissen en wat het allemaal inhoud, maar ook waar je terecht kan, wat je zelf kan doen of verhalen lezen van lotgenoten. Ook voor ouders/grootouders, vrienden en vriendinnen kan dat fijn zijn. Want een eetstoornis heb je niet alleen!

 

Enkele sites waar je informatie kan vinden: