Je hebt een vriend/ vriendin met een eetstoornis en je wil haar heel graag helpen. Maar hoe? Wat kan je wel en wat kan je beter niet doen?

Een eetstoornis is niet gemakkelijk en heb je nooit alleen! Daarom kan de steun van een goede vriend/vriendin heel erg belangrijk zijn. Maar het kan ook een hele grote belasting zijn voor jezelf. Geef daarom altijd goed aan dat je heel graag wil helpen, maar houd je eigen grenzen ook heel goed in de gaten! Zorg goed voor jezelf Het is dan ook heel erg belangrijk dat je zelf ook steun hebt van anderen die jou hierbij kunnen helpen. Dat kunnen bijvoorbeeld je ouders, een mentor of zorgcoördinator van school zijn, maar je kan ook contact met ons opnemen en dan kijken wij met jou mee op welke manier jij ook goed geholpen kan worden. Daardoor zal jij jouw vriend/vriendin ook beter kunnen helpen.

Het is heel belangrijk dat jouw vriend of vriendin professionele hulp krijgt, maar hoe krijg je dat voor elkaar?

  • Ga in gesprek: Je kan voorzichtig duidelijk maken dat er enkele punten zijn die je opvallen en dat je het vermoeden hebt dat het misschien niet zo goed gaat met hem/haar. Je kan vertellen dat je je daar zorgen over maakt.
  • Geef aan dat het belangrijk is dat hij/zij hulp krijgt, dat kan op verschillende manieren. Je kan aanbieden om samen te zoeken naar de mogelijkheden, maar je kan ook aangeven dat ze het kan vertellen aan zijn/haar ouders of zorgcoördinator of mentor op school. Je kan natuurlijk met hem/haar meegaan. Dat kan het soms wat makkelijker maken.
  • Zorg voor een goede band, door niet alleen te praten over de problemen, maar vooral ook leuke dingen met elkaar te blijven doen. Afleiding is heel belangrijk en helpend. Praat met hem/haar over mooie doelen en toekomstplannen.

Het kan zijn dat jouw vriend/vriendin niet open staat voor jouw hulp en misschien ontkent dat er iets aan de hand is. Het kan zelf zo zijn dat ze eerst boos op je worden, maar uiteindelijk zijn ze eigenlijk altijd dankbaar dat je ze geholpen hebt.

Je vriend/ vriendin heeft een eetstoornis en al hulp, wat kan jij dan nog doen?

Blijf trouw en zeg dat je er voor ze bent. Blijf af en toe wel vragen naar hoe het gaat. Je kan ook samen diverse websites bekijken. Maar één ding is zeker: Als je met een eetstoornis kampt heb je je vrienden/vriendinnen heel hard nodig, dus blijf hem/haar opzoeken en blijf met elkaar in gesprek, ook al zullen ze soms als ze heel erg ziek zijn aangeven dat ze daar geen behoefte aan hebben. Juist op die momenten hebben ze je heel hard nodig. Vraag naar wat en hoe ze zich voelen. geef aan dat ze open en eerlijk mogen zijn, maar probeer ook vooral te genieten van elkaars gezelschap en doe leuke dingen samen! En natuurlijk ben jij zelf ook heel belangrijk, dus vertel ook wat jou bezig houdt en hoe het met jou gaat.

Nog enkele tips:

  • Probeer niet over afvallen en diëten of over het lichaam te praten
  • Gewicht zegt niet alles, iemand met een gezond gewicht kan zeker wel een eetstoornis hebben, vaak zijn de eetstoornis gedachten dan juist heel sterk, dus probeer niets te zeggen over zijn/haar gewicht of dat hij/zij er goed uit ziet en dat het dan ook wel goed zal gaan. Dat zegt namelijk helemaal niks.
  • Het is belangrijk dat de persoon met de eetstoornis sowieso drie maal per dag eet. Het kan, als jullie samen zijn, dus helpen als jij ook luncht, ontbijt en avondeet, ook al ben je zelf gewend de lunch vaak over te slaan of niet te ontbijten. Help hem/ haar hierbij, maar neem niet de verantwoordelijkheid op je. Verstop geen eten en blijf niet constant eten aanbieden. Zorg voor afleiding door bijvoorbeeld gezellig met elkaar te praten tijdens het eten.
  • Deel jouw gevoelens, zorgen en angsten wat betreft hem/ haar. Ga niet extra voorzichtig doen. Gewoon eerlijk zijn. Daar heeft iedereen het meest aan.
  • Zoek informatie op over eetstoornissen, zodat je weet wat jouw vriend/vriendin doormaakt, zoek eventueel zelf hulp en deel je gevoelens met iemand anders.
  • Besef dat het genezen van een eetstoornis heel erg ingewikkeld kan zijn en lang kan duren. Voel je niet schuldig als je niet direct kan helpen. Belangrijk is dat hij/zij weet dat je er voor hem/haar bent en blijft.
  • Blijf leuke dingen samen doen!

Mocht je behoefte hebben om eens met een ervaringsdeskundige vrijwilliger van Dalisay Recovery te praten, mail dan naar info@dalisayrecovery.nl

Zij weten precies hoe het is om een eetstoornis te hebben en hoe belangrijk vrienden/vriendinnen zijn op weg naar herstel!