Bang om te eten of bang om aan te komen, ook al heb je best wel erge trek? Of kan je juist niet stoppen met eten of snoepen en heb je soms zo veel spijt dat je dan wilt overgeven? Iedereen laat wel eens eten staan wat ie niet lekker vindt of niet kent en eet juist wel eens veel te veel van zijn of haar lievelingseten maar als dit te vaak en dwangmatig gebeurt heb je misschien last van een eetstoornis.
Wat is een Eetstoornis?
Eten is iets wat we allemaal elke dag doen en ook nodig hebben. Het is ook heel normaal dat je ontbijt, lunch en avondeten eet. Het is zo normaal dat je er eigenlijk bijna niet over nadenkt. Wanneer je een eetstoornis hebt, is dit anders. Je bent dan de hele dag bezig met wat je moet eten, hoe laat je moet eten en hoeveel je moet (of mag) eten. Ook kan het zijn dat je misschien wel eet, maar overmatig bezig bent met bewegen of dat je alleen maar heel gezond wil eten.
Maar een eetstoornis gaat helemaal niet over eten! Maar waar gaat het dan wel over? Een eetstoornis is een coping mechanisme om om te gaan met emoties en gevoelens die we liever niet willen voelen. Dat kan allerlei oorzaken hebben.
Eetstoornissen die het meest voorkomen:
- Anorexia nervosa (anorexia)
- Boulimia nervosa (boulimia)
- Eetstoornis NAO (niet anders omschreven)
- Orthorexia
- Eetbuistoornis (BED)
Hoe ontstaat een eetstoornis?
Het is eigenlijk niet bekend hoe een eetstoornis kan ontstaan. Er zijn wel een paar dingen waardoor de kans groter is dan bij andere kinderen dat je een eetstoornis krijgt. Bijvoorbeeld: als iemand in je familie een eetstoornis heeft, wanneer je gepest wordt of wanneer je onzeker bent, is de kans groter dat je een eetstoornis krijgt. Vaak hebben mensen met een eetstoornis ook traumatische gebeurtenissen meegemaakt in hun leven. Vaak voldoen mensen met een eetstoornis wel aan bepaalde kenmerken zoals perfectionistisch, onzeker, hooggevoeligheid, faalangst enz. NIet iedereen met deze kenmerken zal een eetstoornis ontwikkelen, maar soms zijn mensen met deze kenmerken daar wel gevoeliger voor.
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 3 op de 1000 kinderen in Nederland hebben last van anorexia nervosa. Een eetstoornis niet anders omschreven komt het meeste voor maar daarvan weten we niet precies hoe vaak. Boulimia nervosa en de eetbuistoornis komen bijna niet voor bij kinderen jonger dan 16 jaar.
Hoe kan je een eetstoornis herkennen?
Er zijn veel signalen die kunnen wijzen op een eetstoornis. Valt het jou vaak op dat je vriendin met haar eten aan het kruimelen is, of bijvoorbeeld heel veel beweegt en steeds maar weer de trap of en af rent? Dat kunnen signalen zijn dat er al iets aan de hand is. Onderaan de pagina vind je de signalenkaart.
Ken jij iemand met de onderstaande kenmerken? Heb je het vermoeden dat er iets aan de hand is met bijvoorbeeld je dochter, zoon, vriendin enz. Praat er dan over met haar(hem). Vaak willen ze er niks van weten en zullen ze het ontkennen, maar misschien weten ze het juist zelf wel al heel goed en willen ze eigenlijk best wel geholpen worden, maar schamen ze zich ervoor.
Ontkennen ze het wel en willen ze er niet over praten? Praat dan met iemand die dicht bij haar/hem staat. Bijvoorbeeld de ouders, een vriendin of de mentor of vertrouwenspersoon op school. Hoe eerder iemand geholpen kan worden hoe beter. De kans op herstel is dan vele malen groter.
Zelf herkennen: Herken je bij jezelf signalen? Praat er dan ook over! Probeer iemand die je vertrouwt te vertellen dat je het vermoeden hebt dat je misschien een eetstoornis hebt. Je hoeft dit niet alleen te doen en hoe eerder je hulp krijgt hoe beter!
Signalenkaart
Buro Puur heeft in samenwerking met PSYQ een super handige signalenkaart ontwikkeld. Kijk voor meer informatie op https://buropuur.nl/docent/signalenkaart-eetstoornissen
Of bekijk hieronder de signalenkaart
[pdf-embedder url=”https://dalisayrecovery.nl/wp-content/uploads/2019/09/signalenkaart.pdf”]